Blog

Egy csipetnyi luxus

2023.05.01
Egy valódi selyem kendő tulajdonosának lenni azt is jelenti, hogy magunkon viselünk egy csipetnyi luxust.

Egy valódi selyemkendő tulajdonosának lenni azt is jelenti, hogy magunkon viselünk egy csipetnyi luxust


De elgondolkodtak már azon, honnan is ered a selyem? Kínából! És a kínaiak évezredeken át megőrizték a készítésének a titkát, még akkor is, amikor i.e.3 századtól már szállították a selymet az úgynevezett "selyemúton", és a selyem eljutott egészen a mai Európa területére is.


Magát a selyemszálat a selyemhernyó mirigyváladékából nyerik. A selyemhernyó eperfalevéllel táplálkozik, majd begubózik, és 15 nap után ebból a gubóból kikel a selyemlepke, maga után hagyva a fehér gubót. Ezt a gubót megfőzik, hogy kellően felllazuljon. A fellazult gubóról aztán lefejtik a nagyon vékony selyem szálat, kb. 400-600 métert egy gubóról. Majd sodorják a szálakat, hogy szövésre alkalmas, megfelelő erősségű selyemfonalat nyerjenek. Ezt a selyemfonalat használja a textilipar, amikor elkészül maga a selyem anyag, a kelmék királynője.


Ez a nemes anyag az alapja, a leggyakrabban a fejen és a nyakban viselt selyem kendőnek is.

A mai kendők legjelemzőbb mérete a 70 és 90 cm közötti nagyság.

És mi a legfőbb ismertetője egy igazi selyem kendőnek?

Általában mindegyiken van ugynevezett "szél festés", mert a tervek erre az adott területre készülnek. Ezzel is jelezve, hogy ez több, ez egészen más, mint egy méterben kapható textilia. A széleit kézzel sodorják, és selyemszállal varják le. És mindenkor rajta van a tervező névjegye, ami emeli az értékét.


A selyem szépsége, fénye, tapintása mindenkor megbabonázza a nagy divatházakat is, és a ruha tervezők között többen vannak, akik kendőket is terveztek vagy terveznek. Gyönyöködhetünk Gucci, Sain-Laurent, Salvatore Ferragamo , Lanvin kendőkben, és érdemes elidőzni a legendás Hermes kendőknél.

lamaisondescarres.com


A kendő megjelenése is messze korokra nyúlik vissza. Az egyiptomi Nefretiti királynő már finoman szőtt sálat viselt a fejfedője alatt. A több ezer éves kínai szobrokon jellemző viselet egy négyszögletes, kendő szerű rojtos ruhadaranb.


De az öltözködési kulturákon túlmutatva, a selyem, festésre késztetett több nagy művészt is.

A legismertebbek Matisse, Picasso akik vászonként használták a selymet, de Hundertwasser festett selyem sálra is.


Egy biztos, mi nők még hosszú ideig szeretnénk viselni ezt a fényes, lágy ruhadarabot, és élvezni a tiszta selyem simogató érintését, a kényeztető luxust.